Umění neevangelizovat

Když už mluvíme o Ježíši: Umění neevangelizovat (2011)

Přečetl jsem mnoho křesťanských knih, které říkají v podstatě totéž, ale jednou za čas narazím na knihu, která je opravdu jiná. Jednou z nich je kniha Mluvit o Ježíši: Umění neevangelizovat od Carla Medearise. Tuto knihu mi doporučil můj kamarád, který pracuje jako misionář na Blízkém východě. Řekl mi, že je to jedna z nejlepších knih, které kdy četl o tom, jak sdílet evangelium s lidmi jiných vír.

Hlavní myšlenka knihy je, že mluvit o Ježíši je lepší než mluvit o křesťanství. Carl tvrdí, že křesťanství je často vnímáno jako náboženství, kultura nebo politika, které mohou být pro mnohé lidi odpudivé nebo nepřátelské. Ježíš je však osoba, která je pro všechny přitažlivá, milující a relevantní. Carl nám ukazuje, jak můžeme mluvit o Ježíši s lidmi, kteří mají jiné názory, zkušenosti nebo pozadí, aniž bychom je soudili, odsuzovali nebo manipulovali.

speaking of Jesus

Kniha se zabývá několika důležitými tématy a otázkami, jako jsou například:

  • Jak definujeme křesťanství a co to znamená být křesťanem?
  • Jak můžeme být autentičtí, upřímní a transparentní ve svém vztahu k Ježíši a k ostatním?
  • Jak můžeme překonat naše předsudky, strachy a stereotypy o lidech jiných náboženství, zejména o muslimech?
  • Jak můžeme být citliví, respektující a otevření kultuře a kontextu lidí, se kterými mluvíme?
  • Jak můžeme být svědky Ježíše, aniž bychom používali náboženskou terminologii, argumenty nebo metody?
  • Jak můžeme být součástí Božího království, které je větší než naše denominace, organizace nebo národ?

Kniha je plná zajímavých a inspirativních příkladů a příběhů z Carlův života a práce na Blízkém východě. Některé z nich jsou:

  • Jak Carl poznal Ježíše jako svého osobního Spasitele, když byl teenagerem, a jak se to změnilo jeho život.
  • Jak Carl a jeho rodina se přestěhovali do Libanonu, aby sloužili jako misionáři mezi muslimy, a jak se naučili milovat a respektovat jejich kulturu a víru.
  • Jak Carl se setkal s některými z nejvlivnějších a nejkontroverznějších lidí na Blízkém východě, jako jsou například vůdci Hizballáhu, Hamásu nebo Muslimského bratrstva, a jak s nimi mluvil o Ježíši.
  • Jak Carl se zapojil do různých projektů a iniciativ, které podporují mír, spravedlnost a smíření mezi křesťany a muslimy na Blízkém východě.

Styl a jazyk knihy jsou velmi příjemné a přístupné. Kniha je dobře napsaná, srozumitelná, zajímavá a přesvědčivá. Carl píše s humorem, pokorou a nadšením. Nebojí se přiznat své chyby, pochybnosti nebo otázky. Zároveň je vášnivý, upřímný a odvážný ve sdílení své víry a zkušenosti. Kniha je plná biblických odkazů, citátů a otázek k zamyšlení. Tuto knihu bych doporučil každému, kdo chce lépe poznat Ježíše a sdílet ho s ostatními. Myslím, že je to kniha, která by mohla změnit váš pohled na křesťanství, evangelizaci, muslimy a Blízký východ. Přečtěte si ji, abyste si trochu více otevřeli mysl a perspektivu. Přesně to udělala pro mě. Odkaz na amazon.com

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *